Balassagyarmat - Megszépült a Bosco Szent János templom

donbosco01.jpgKomoly munkálatok zajlottak a balassagyarmati szalézi templomban a közelmúltban: az épület hosszú évtizedek után teljesen megszépült. A felújítás augusztus végén fejeződött be, míg szeptember 8-án Beer Miklós váci megyéspüspök újra megáldotta az újonnan elkészült templomot, írja a szaleziak.hu.

Az első Bosco Szent János nevét viselő templomot Magyarországon 1934-ben, a szent kanonizálásának évében szentelték fel Balassagyarmaton, de a szaléziak a szerzetesek kis létszáma miatt 2014 óta sajnos kénytelenek szüneteltetni a jelenlétüket itt.

A jelenlegi korszerűsítés során minisztériumi támogatásból, illetve a hívek adományaiból a szakemberek elvégezték a nyílászárók cseréjét, kicserélték a fűtési rendszert és a világítást, illetve Lencsés Zsolt képzőművész vezetésével egy csoport újrafestette a falakat. Igyekeztek a mennyezet eredeti állapotát visszaállítani, annak színvilágával, növényi ornamentikájával.

Szentbeszédében dr. Beer Miklós kifejtette, nem véletlen az időpont választása, hiszen szinte napra pontosan nyolcvanhárom éve, 1935. szeptember 8-án szentelték fel a templomot. Kiemelte, a rend kivonulását követően is kitartó szorgalommal ápolják itt a szalézi hagyományokat, foglalkoznak a fiatalokkal, amit bizonyít a nagyon népszerű nyári táboruk is. Hozzátette, a közösség erejét, az összefogás fontosságát kiváltképp dicséri, hogy ez a megújítás így, ilyen nagyszerű módon megtörténhetett.

Dóbiás Zalán plébános egy aranyos történetet említett: egy kisfiú, látva a munkálatokat, megszólította őt mondván, hogy most ugye meggyógyítják a templomot. Ezek után tényleg kijelenthető: a balassagyarmati szalézi templom teljesen meggyógyult.

A megáldás jeles alkalmára a gyülekezet egy Nagyboldogasszony szentképpel és egy, a megszépült szentélyt ábrázoló levelezőlappal kedveskedett a megjelent híve közösségének. A korszerűsítés során a falakon elhelyeztek egy bibliai, illetve egy Bosco Szent Jánostól származó idézetet, illetve a bejárat felett a szalézi rend eredeti címere látható mostantól.

Fotó: szaleziak.hu