A múlt gyönyörű emléke Egyházasdengeleg árpád kori temploma

szentimretemplom01.jpgA Szent Imrének szentelt katolikus templom nagyon sok minden megért már, egyike az elmúlt évezredből ránk maradt legősibb építményeknek a megyében.

Egyházasdengeleg központjától keletre a temetőben egy kis halmon áll az az egyszerű ám a maga nemében küéönleges katolikus templom, ami még az árpád korból maradt ránk, és ami Szent Imre herceg szentté avatása után, valamikor a XI.-XII. században épülhetett román stilusban. Önmagában véve nagyon egyszerűnek és szerénynek tűnik, talán éppen ez az ami miatt közel egy évezrede fennmaradt, igaz az évszézadok során többször is javították, átalakították.szentimretemplom02.jpg

Fotó: miserend.hu

Egykori huszártoronya ma már nem látható,harangja 1976-ban egy modern fazsindelyes haranglábra került, miután azt a tetőtérből áthelyezték. Az eredeti épület részletei ma is jól látszódnak, ez a téglalap alakú hajó, amely most a templom kórusa, valamint az egyenes szentély, amelyet a világosabb és kőből épült, szintén téglalap formájú gótikus hajó és sekrestye egészít ki, melyet a XIV. században építettek a templomhoz.szentimretemplom03.JPG

Fotó: miserend.hu

Érdekessége, ami egyben olyan kedvessé is teszi a templomot, hogy kívülről vakolatlan és dísztelen, ablakai is meglehetősen kicsik, félkörívesek leginkább kivéve a sekrestyét, ahol egy lőrés szerű ablakot találunk, míg a bejárat felett egy négyzetes és egy rózsaablakot is találunk.

Videó: Quadro Cam

A templom belsejére is az egyszerűség jellemző, a román és a gótikus jelleg is megfigyelhető. Előbbi része tégla míg a későbbi részé terméskő. Bútorztatát valamikor a XVIII-XIX században készítették, orgonája is ekkor, 1760-ban készült.

Összességében, akik ide ellátogatnak, azok egy egyszerű ám annál kedvesebb templomban gyönyörködhetnek,, amely magán viseli az árpád kori építészet nyomait, s eképpen szépen megőrzi a keresztyénység korai időszakának emlékét.

Kiemelt kép: miserend.hu

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!