Magnó birodalom Nógrád megyében

orosomagnomuzeum01.JPGKamaszkori fellángolásnak indult, a világ egyik legnagyobb tematikus gyűjteménye lett belőle.

A terényi Nagy Vilmos egész életét az orsós magnók iránti szenvedély vezérelte.. Műszerész tanulóként találkozott első magnójával a 60-as években, ettől kezdve bolondja lett, szó szerint, ugyanis első fizetését is egy orsós magnóra költötte.orosomagnomuzeum02.JPG

A gyűjtemény pedig az évtizedek során olyan szépen gyarapodott, hogy sok polcot megtelíttettetek a magnók, amelyek közül nem egybe az új tulajdonos lehelt új életet. Így mára olyan értékes kollekciót jött létre amelynek szinte minden darabját meg lehetne szólaltani.

Miután közel 430 magnót sikerült összevásárolni Nagy Vilmosnak, adta magát az ötlet, hogy ezt érdemes lenne múzeumi gyűjtemény keretében a nyílvánossá számára is elérhetővé tenni, ha már a világ egyik legteljesebb anyagát sikerült egybegyűjteni.

A kiállítást 2002-ben nyitotta meg kapuit, a 123 orsós magnó mellett, számos különböző magnókészüléket lehet megcsodálni. Ezek egyediségét éppen sokszínűségük adja, 21 ország 160 gyártójának terméke látható itt, úgy a nyugati, mint a keleti országokból, betekintést engedve a hangrögzítés történetébe a kezdetektől napjainkig.orosomagnomuzeum03.JPG

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a kiállítást maga a tulajdonos szokta bemutatni, s hiába tart mindez 1-1,5 órám át, mégsem lehet érezni az idő múlását! Egyrészt a magnók iránti szenvedélye okán, másrészt azért sem, mert a meséket, történeteket szinte mindig zenei aláfestésekkel egészíti ki Nagy Vilmos, azaz nem kevés pluszt is kap az, aki ide ellátogat!

A múzeumról és a látogatás lehetőségeiről az alabbi linken lehet többet megtudni!

Kiemelt kép és képek: magnomuzeum.hu

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!