Mátrakeresztes, a fakanál magyar fővárosa

fakanal1810142.JPGMa is élő hagyományukból egy időben nagyon jól megéltek a falubeliek, igaz, más lehetőség nem igen adódott itt a munkára.

Mátrakeresztes egy kis falu Nógrád megye nyugati részén található, hegyekkel körbeölelve. A természet közelsége egy részről áldás az itt lakók számára, hiszen meghitt életmód és jó levegő adatott meg neki, másfelől viszont hátrányt is jelent, mert az erdők miatt kevés a föld, s bizony nem ritka, hogy csak éprilisban lehet nekiállni a kerti munkának, annyira fagyos még a talaj.fakanal1810141.jpg

Kép: fortepan

A ma már Pásztóhoz tartozó település ősének megalapítása 1740-re tehető, amikor is Dalmata Ferenc ciszterci szerzetes a három patak összefolyásánál (Gedeon, Nárád, Hutahelyi) létrehozta a falut. A jobb gazdasági megélhetés érdekében 40 év múlva lejjebb - mai helyére - költözött mindenki, ám még így is igen szűkösek voltak a lehetőségeik.

A lakosok mindig is a kézművességből éltek errefelé, abból dolgoztak, ami bőven rendelkezésre, jelesül a bükkfából, amiből aztán 1925 körül elkezdődött a kisüzemi fakanálgyártás. Hogy ez mennyire jól bejött, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy szinte az egész országot, sőt Európát is innen látták el kiváló minőségű konyhai eszközzel ami nélkülözhetetlen volt mind a háziasszonyok, mind pedig a fegyelmezni próbáló szülők számára.fakanal181014.jpg

Kép: damdadam (indafotó)

A fakanálkészítés a fénykorát valamikor a 70-es, 80-as években érte el, családonként naponta 50-60 darab készült el, ami már biztosította a megéhetést. Innen került aztán Budapestre, majd az országba szinte mindenhova.

Az iparágnak az sem vetett véget, hogy később már megjelentek az olcsóbb és gyengébb minőségű fakanalak is a piacon (a helyiek szerint a kínai és román fakanalak biztosan nem bükkből készülnek, főzésnél kibolyhosodnak), viszont szükséges volt a gépesítés, ami kevesebb embert igényelt ugyanazért a mennyiségért.

Manapság amikor nagyon sok régi dolog éli reneszánszát, újra felértékelődtek a hagyományőrző tevékenységek, így nagy érdeklődés van arra, hogy a modern környezetben napjaikat tengető emberek megismerjék a fakanálkészítést. Ebben sokat segítenek azok, akik lassan negyedik generációsként is továbbvitték üzletszerűen vagy hagyományként ezt a mesterséget, és bevezethetik az érdeklődőket a minőségi és szép fakanalak készítésének világába.

Kiemelt kép: Bányai Sándor (flickr)

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!