10 gyönyörű kép a legfotogénebb nógrádi templomról

zabartemplom03_mapio.jpgBár nem ez a falu fő attrakciója, késtégtelen tény, hogy nagyon impozáns látványt nyújt ez a sokszor átépített templom, ami még a mai napig is tartogat meglepetéseket.

Zabar település leginkább azzal kerül be a híradásokba évek óta, hogy Magyarországon itt van a leghidegebb, és egyébként is nagyon extrém időjárás uralkodik errefelé. A mindössze félezer lakossal rendelkező település másik másik különlegessége a falu központjától keletre, a Tarna patak mellett elterülő rét közepén, egy kis dombon áll. Ez a Magyarok Nagyasszonyának tiszteletére szentelt katolikus templom. zabartemplom08_zabar-facebook.JPG

Fotó: Zabar község Facebook oldala

A XIII. században már létezett a templom, amelynek bizonyítékai a két falon található román kori ablakok. Eredeti állapota azonban ma már aligha kivehető, mivel számtalanszor felújították, átépítették, és kiegészítették. Előbb gótikus stílusban újult meg a templom, majd miután a török időkben elnéptelenedett a falu, sokáig csak romlott az állapota, 1725-ben részben felújították, ám ez csak a végső pusztulástól mentette meg, csupán 1835-ben tudtak érdemben javítani a helyzetén.

Ám ez még nem a vége volt a templom megújulásának,1923-ban restaurálták, végül 1932-ben a XIII. századi gótikus templomhajóhoz újabb épületrészt toldottak nyugati irányban, ez utóbbit toronnyal egészítve ki. zabartemplom06_mapio.JPGFotó: mapio.net

A sok átalakításnak hála, ma is áll a templom, s a maga nemében gyönyörű is, nem beszélve arról, hogy számtalan titkot őrizhetnek még falai; a renoválások vakolatrétegei alatt valószínűleg találhatóak középkori részletek: eredeti falszakaszok, párkányok, boltozatok, román kori és gótikus ablakok és további rejtőzködő épületelemek.

Addig is amíg ezt feltárják, a fotózást kedvelők számára szinte kötelező elzarándolkolni ide, mert a zabari Magyarok Nagyasszonya templom igen hálás és látványos téma lehet, ahogy a képek is bizonyítják.

zabartemplom01_nogradikum_hu.jpg

Fotó: nogradikum.hu

zabartemplom02_orszagalbum.jpg

Fotó: Bíró Patrícia Fotográfus

zabartemplom04_24_hu.JPG

Fotó: 24.hu

zabartemplom05_drexler_szilard.JPG

Fotó: Drexler Szilárd

zabartemplom07_utazzitthon_hu.jpg

Fotó:: utazzitthon.hu

zabartemplom091_bktoma.JPG

Fotó: Bktoma

zabartemplom09_zabar-facebook.JPG

Fotó: Zabar község facebook oldala

Kiemelt kép: mapio.net

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!