Nem csak Egernek, Balassagyarmatnak is vannak törökverő hősei

gyarmatvara01.JPGBár a Dobó István által végrehajtott bravúros haditett a legismertebb Magyarországon, Nógrád megyének is van egy története arról, hogy is lehet megfutamítani kellő bátorsággal (és egy kis szerencsével) egy nagyobb számú török sereget. Igaz, a történet itt kissé másképp kezdődött, mint Egerben.

Miután a török hódoltság idején a nógrádi vármegye is a törökök által igencsak sanyargatott vidék volt, az itt élők minden lehetőséget megragadtak arra, hogy ahol lehet, megkeserítsék a betolakodók életét.

Ezen alkalmak egyike akkor jött el, amikor hírét vették annak a gyarmatiak, hogya nógrádi várból (ez valószínűleg a váci vár lehetett valójában, mert Nógrád csak 1663-ban került másodszor török kézre) egy gazdag török menyasszonyt fognak Esztergom várába kísérni. A konvojt az erdőben megtámadták, szétverték, a menyasszonyt pedig minden értékével, ékszerével együtt a gyarmati várba vitték.

A törökök nem nézhették ezt az arcátlanságot, négyezer katonával vonultak a vár ellen, hogy rendet teremtsenek, az elrabolt menyasszonyt és a kincseket is visszavegyék, valamint, hogy mindenkit lekaszaboljanak elrettentésül. Ez a tervük azonban komoly ellenállásba ütközött, lévén a védők nem adták magukat, többszöri roham után sem, sőt a palánki huszárok, akik Szécsényből jövet, éjjelre Gyarmaton maradtak, szintén kivették a részüket a csatából.

A várvédőknek az asszonyok is a segítségükre voltak, akik  - hasonlóan az egriekhez - forró vízzel és olajjal öntötték le a támadókat. A támadók a többszöri elkeseredett ostrom és egyik agájuk halálát követően követően sem jutottak be a várba, éppen ellenkezőleg. A nagy emberveszteség, és egy elllentámadás okán egy idő után inkább visszavonulót fújtak, ami azonban kissé rosszul időzítettek.

Történt ugyanis, hogy gróf Forgách Ádám érsekújvári főkapitány, Nógrád vármegye akkori főispánja éppen arra haladt el lovas csapatával, s ha már találkoztak a menekülő törökökkel, utánuk is eredtek, és egész éjjel üldözték azt, ami még megmaradt a totális vereséget szenvedett támadókból.

A törökök ezen fiaskó ellenére is sokáig maradtak még Nógrád vármegye nagy részén, ám ennek ellenére a gyarmatiak hőstette mind a mai napig egy dicsőséges momentuma a török megszállók elleni küzdelemnek.

Kiemelt kép: orszagoskatalogus.hu

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!