Egy 20 millió éves fa, ami a szívet is képes volt megdermeszteni

locza03.jpgIpolytarnócot nagyon sokan a Palóc Pompeiinek is szokták nevezni, köszönhetően annak, hogy a régi vulkáni működés nyomán számos különleges leletet találhatunk itt abból a korból, amikor az ember még sehol sem volt a világon.

Az Ősmaradványok világa manapság is fantasztikus időutazást jelent azoknak, akik szeretik a történelmet, a régi idők nyomait és az ősi világot, ami egykor a jelenlegi Magyarország ezen részén volt. A páratlan gyűjtemény egy részét a szakemberek nagyon alaposan fel tudták térképezni, ám annak ellenére, hogy a tudomány világa ez, azért vannak érdekes legendék is, ami a néphiten alapul.locza01.jpg

Fotó: hungaryforkids.eu

Ezen hiedelmek egyike egy több millió éves óriásfa, amelyet a mendemondák “Gyurtyánkő Lócza”-nak hívtak. A 8 méter átmérőjú, közel 100 méter hosszú fa valamikor a XVIII. században került felszínre, amikor a Borókás-patak kimosta alóla a jóval vulkáni port, szép lassan egy kőhidat alakítva ki, amit az erdőben járók nagy örömmel használtak.

Sőt, szerettek üldögélni is rajta, s valószínűleg ez lehetett az alapja annak, hogy kialakult egy érdekes népi fantázia, miszerint ez a fát egy gonosz mágus varázsolta el, benne elrejtve a mágiát, ami azok számára, akik tiszta szívvel közelednek, és kívánnak ártalmatlan és beteljesíti a kérést. Ám azok, akiknek lelke és szándéka nem tiszta, rosszzul jártak, ha kezüket a fára tették, mert a varázslat által úgy megdermed a szívük, hogy soha többé nem voltak képesek szeretet adni és kapni.locza02.jpg

Fotó: turistamagazin.hu

Persze a mendemondák sem akadályozhatták meg a helyieket abban, hogy kreatív módon használják fel a természet ezen ajándékát. Ők fenőkőnek, építőkőnek, sírkőnek vitték magukkal, a kirándulók pedig örök ajándékként. Ez viszont ahhoz vezetett, hogy ma már csak három nagyobb töredéke maradt meg.

Kiemelt kép: bnpi.hu

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!