Páratlanul szép panorámában gyönyörködhetünk a Romhányi-hegyen

pronaykilato01.JPGNógrád megye egyik híres családjáról nevezték el azt a kilátót, ahonnan egészen hihetetlen kilátásban lehet részünk, ráadásul teljesen ingyen.

A Romhány fölött álló, 23 méter magas Prónay-kilátó megnyitása óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kirándulók körében, ami nem is csoda, mivel ez a hely azok közé az új látványosságok közé tartozik a megyében, amiket mindenképpen érdemes megnézni, ha itt járunk.pronaykilato02.JPG

Fotó: Bárány Dávid (Instagram)

A természet lágy ölén található kilátó megközelítése sem embert próbáló feladat, mivel az Országos Kéktúra útvonalától rövid kitérővel bárki számára megközelíthető, s mivel ingyenes, a nap bármely szakában látogatható. Az egyetlen komoly erőpróba a ragasztott lucfenyőből épült kilátó teraszának elérése, ide ugyanis 128 lépcsőn át vezet az út, de megéri megtenni, mert eszméletlenül szép panorámában lehet részünk.

A 2017-ben átadott kilátóból ugyanis a Mátrától a Pilisig ellátni, ami már önmagában véve is pazar élményt jelent, nem beszélve arról, hogy újabb bizonyítékát szerezheti testközelből mindenki, milyen különlegesen szép is Nógrád megye változatos vidéke.pronaykilato04.JPG

Fotó: Miklós Mőcsényi (Flickr)

A kilátót tehát nem véletlenül látogatják olyan sokan, októberben például több ezren keresték fel - az Ipoly Erdő Zrt közlése szerint - akik pedig itt voltak, azok szép emlékekkel és jó érzésekkel távoztak innen.

Azoknak, akik pedig előzetesen szeretnének azért belekukkantani a panorámába, érdemes az időkép.hu oldalára felmenni, ugyanis élőben nézhetnek körbe, hála annak a két panoráma kamerának, amit itt szereltek fel.pronaykilato03.JPG

Fotó: termeszetjaro.hu

A Prónayak - akikről a kilátót is elnevezték - Nógrád megye egyik legbefolyásosabb családjának számítottak. Első ismert őse -  Rechk - igen régen, IV. Béla Királlyal egyidőben élt. A XIII. századtól kezdődően folyamatosan növekedett a befolyása a családnak, nem csak Nógrádban, hanem Pest és Nyitra vármegyékben is, többen nagyon magas tisztségeket töltöttek történelmük során, és meghatározó alakjai voltak Nógrád életének.

A kilátó pedig egy újabb állomása annak, hogy a család neve is fennmaradhasson még - remélhetőleg - nagyon hosszú ideig, amellett, hogy sokaknak szerezhetnek szép és felejthetetlen élményeket.

Kiemelt kép: Lenkei Levente (Instagram)

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!