Egy falu, ahol még a macska is eltörik a kanyarban

zabar1811121.JPGAnnak ellenére, hogy extrém hidegeket mérnek itt, ezt a Nógrád megyei falut sem kímélik a nyári hőségek. 

Az alig 500 főt számláló kelet-nógrádi Zabar település hazánk egyértelmű rekordere, már ami a hideget illeti. Eddig közel félszáz olyan nap volt az év különböző szakaiban, amikor a leghidegebbet mérték az országban. 

A furcsa jelenség oka geológiai eredetú, lévén fagyzugban van, így alakulhat ki a hideg légtó. Ez pedig abból áll, hogy a felszínhez közeli hideg levegő beáramlik a völgybe, amely aztán szinte minden meleget kisöpör onnan. Ennek köszönhetően egyáltalán nem ritka az, hogy minusz 25-30 fok is van hajnalonként.zabar1811122.JPG

Fotó: Komka Péter (MTI)

Talán nem véletlenül mondják a szomszédos falvakban, „Zabaron olyan nagy volt a hideg télen, hogy kettétört a macska, amikor befordult a sarkon”. Márpedig a tél korán kezdődik, már sokszor szeptemberben és egészen májusig kitart!

Most persze mondhatják sokan, de jó is itt a hűvösben nyáron, főleg, hogy egyre elviselhetetlenebbé válik a hőség a nyári időszakokban, ám akármilyen furcsa is, de a reggeli 5 fokról simám felkúszhat a hőmérő higanyszála akár 30-40 fokig is. Ezt pedig elég keveseknek sikerül tolerálni, maximum akkor, ha itt születtek, vagy ha megszállotjai a szélsőséges időjárásnak.zabar1811123.JPG

Kép: bolyak (Panoramio)

Az extrém hőmérséklettől eltekintve ugyanakkor csodálatosan szép helyen van Zabar. Közvetlen közelében ott található a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzet, itt halad keresztül a Salgótarjánt Miskolccal összekötő Kohász Kék útvonala, de cirka fél órányi buszúttal a Karancs-Medves Tájvédelmi körzetet is elérhetjük.

A falu különlegességei közé tartozik az a templom, amiről korábban már írtunk, és - talán - Nógrád megye legfotogénebb egyházi épülete is, elhelyezkedéséből adódóan. zabartemplom03_mapio.jpg

Fotó: mapio.net

Akik tehát egyszerre szeretné megtapasztalni milyen Magyarország leghidegebb településén lenni, és ugyanakkor gyönyörködni is vágynak a csodálatos és változatos természetben, vagy nagyokat szeretne kirándulni (ezzel azért óvatosan, az utóbbi években bizony sokszor átruccantak már medvék Szlovákiából) azoknak mindenképpen érdemes ellátogatni Zabarra.

Kiemelt kép: sibayupurnomo (Instagram)

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!