Ferde toronnyal nem csak Pisa büszkélkedhet

szecsenytuztorony03.jpgHanem egy Nógrád megyei település is, bár arról nagyon megoszlanak a vélemények, valójában, hogy is lett ez a tűztorony ilyen?

Olaszország egyik nagy nevezetessége a pisai ferdetorony, amelyet évente sok millióan látogatnak meg. Ám hazánk is rendelkezik egy hasonló éíptménnyel, s ezért olyan sokat nem is kell utazni, csupán a Nógrád megyei Szécsényig.

Ráadásul ez az épület azzal is büszkélkedhet, hogy Magyarországon az egyetlen ferde tűztorony, ami csak még jobban felértékeli, ezt az nagymúltú épületet.szecsenytuztorony02.jpg

Fotó: Civertan légifotó

A városon átívelő Rákóczi úton végighaladva lehetetlen dolog nem beleütközni ebbe a toronyba, lévén egymagában áll, s akár gyalogosan, akár kocsival közelítünk felé, egyből látszik, hogy vagy nem stimmel a szintezés, vagy minden más van elmozdulva kissé. Nos, aggodalomra semmi ok, a torony maga az, ami jó pár fokkal (egészen pontosan 32,5 fokkal) el van ferdülve.

Ha visszamegyünk az időben a kezdetekig, a pestisjárványt követően először itt egy fa haranglábat húztak fel a XVIII. század elején, amit aztán később tartósabb anyaggal, kővel helyettesítettek, alig 100 évvel később. Jelenlegi alakját 1893-ban nyerte el, ekkor az addig két emeletes torony még egy szintet kapott, hogy a tűzőrség innen vigyázza éberen a város nyugalmát. szecsenytuztorony01.jpg

Fotó: orszagalbum

Ez a tűzfigyelő szolgálat nagyon sokáig megmaradt, csupán a teteje újult meg, törtvonalú sisak került az addigi barokk tető helyére. Ekkor még minden rendben volt a toronnyal, már ami a dölésszögét illeti. Egyesek szerint ez a II. világháború során változott meg, amikor a helytől alig 100 méterre egy bomba robbant, s ez okozta azt, hogy megdőlt az épület. 

Mások viszont azt valószínűsítik, hogy geológiai okai vannak a dőlésnek, méghozzá annak az agyagrétegnek az elcsúszása, amire a torony is épült.

Ám bármi is az ok valójában, mindez csak jót tett a toronynak és a városnak is, hiszen egyrészről egy egyedülálló látványosság jött létre ezáltal, másrészt pedig akik ide eljönnek, hogy megcsodálják a tornyot vagy fényképeszkedjenek vele, azok nagy valószínűséggel szívesen megismerkednek a toronyban található tűzoltás történeti kiállítással is. Nem is beszélve arról, hogyha feljutunk a felső szintre kimondottan szép látványt nyújt felülről a szécsényi panoráma.

KIemelt kép: Istvan (Flickr)

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!