Öt különleges kiállítást is megnézhetsz egyszerre Pásztó központjában

pasztomuemlekek01.JPGA Nógrád megyei településen járva ritka szerencsés helyzetben van a kiránduló, hiszen egy helyen szinte mindent láthat, ami Pásztó nevezetességei közé tartozik.

A nyugat-mátrai település évszázadokon át volt kereskedelemmel foglalkozó mezőváros, ennek nyomait pedig a XX. század második felében érdekes és különleges feltárásokkal igazolták, amelyek ma már egységes szerkezetükben láthatóak a műemléki központban.pasztomuemlekek03.JPG

Fotó: Will (Vilmos Zoltán Galyó)

Pásztón a Hársfa utca-Kossuth Lajos utca- Deák Ferenc utca által határolt területen egyetlen helyen több olyan érdekességet is találunk, amely a régmúlt emlékeit idézi. Ez - természetesen - aligha lenne látható ma, ha a múlt század 60-as éveiben nem kezdődnek el ásatások, amelyek aztán roppant különleges leleteket is felszínre hoztak. Mivel mindez szinte egy helyen volt, adta magát az ötlet, hogy egy múzeumi teret alakítsanak ki itt.

A tér egyik legnagyobb kiterjedésű épülete az a bencés apátság, amelyet még a XII. században alapítottak meg Szent Miklós tiszteletére, és amely később a ciszterci szerzeteseké lett. Ők majd négy észázadon át tevékenykedtek itt, csak a török időszak alatt menekültek el. A romokban álló épületet 1690-ben visszatérve újították fel. Az 1965-ben elkezdett feltárások által ennek az apátságnak a romjait tárták fel, amelyek ma szabadon bejárhatóak.pasztomuemlekek02.JPG

Fotó: Emilio Gonella

Az első ásatások után cirka két évtizeddel egy egészen különleges régészeti lelettel is gazdagodott a település. 1984-ben ugyanis egy középkori üveghuta bukkant elő a földből, ami egyértelműen bizonyítja, hogy valaha a kolostor lakói üveggyártással is foglalkoztak. A három kemencealap közül kettőt ma betonkoszorú és üvegkupola véd.

Nem kevésbé neves épület az Oskolamester háza, ez a XV. századi lakóépület. Nevét onnan kapta, hogy először 1428-ban említik lakóját, mint „scola magistert”, s egészen 1968-ig itt lakott a mindenkori pásztói kántortanító és családja. Ám azt valószínűleg ők sem tudták, mit rejt a padlózat alatti talaj, erre csak 1979-ben kaphattak választ, amikor egy középkori háztartás csaknem teljes kelléktára került elő a ház alatti gabonavermekből! Ma az épület felső részén a ház korabeli berendezését, a pincéjében pedig egy szőlőkultúrát bemutató kiállítást lehet megtekinteni.pasztomuemlekek04.JPG

Fotó: Will (Vilmos Zoltán Galyó)

Az Oskolamester háza szépen megbújik a város XII. századi plébániatemploma mellett, amely Szent Lőrinc vértanű püspök tiszteletére emeltek. Különlegessége, hogy az építészeti megoldások erős itáliai beütése miatt nagy valószínűséggel gazdag megrendelője lehetett ennek a templomnak, ami egyébként az egész épület igényes mivoltán is látszik. A XVIII században barokk tornyot, majd szentélyt és mellékhajót építettek a templomhoz.

Azok számára, akik kíváncsiak arra, hogyan alakult Pásztó történelme, azoknak a helyi múzeumot ajánljuk, ahol nem csak arról lehet többet megtudni, milyen volt az élet errefelé a régmúlt időkben, de arról is, hogy milyen közetek voltak jellemzőek Nógrád megye egészére, s ami egy izgalmas időutazás is egyben!pasztomuemlekek05.JPG

Fotó: Zsolt Vázsonyi

Ezen kívül, de  a múzeum keretein belül megismerkedhetünk a város jeles szülöttének, Csohány Kálmán kétszeres Munkácsy-díjas grafikusművésznek az életével, munkásságával, valamint Gaál István Kossuth díjas filmrendező emlékszobájával, amelyet Budáról telepítettek ide.

Mindezekért a látványosságokért pedig nem is kell túl sokat sétálni, egyetlen téren számtalan érdekes élménnyel gazdagodhatunk, ha elkirándulunk Pásztóra, ebbe a kedves nógrádi városkába!

Kiemelt kép: wikipedia

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!