Igazi ritkaságnak számít hazánkban Héhalom 180 éves kőhídja

hehalomkohid01.JPGNagyon sokáig fontos szerepet töltött be a közlekedésben ez a ritkaságnak számító építmény, a vasút azonban mindent megváltoztatott.

Nógrád megye és Magyarország eldugott kincsei közé tartozik az a kőhíd, amelyet Héhalom határában találunk,, és amely hosszú ideig igen fontos szerepet töltött be az ország közlekedésében. Megépültének oka az volt, hogy egy fontos, észak-déli irányú országút vezetett errefelé, ám az addigi hídak igen leromlottak a nagy forgalom miastt így szükséges volt megoldani a problémát. Ezt akkoriban maga Habsburg József főherceg is erősen szorgalmauzta, ami nagyban segítette ennek az új hídnak a megépülését.hehalomkohid02_orszagalbum.JPG

Fotó: orszagalbum

A közel 40 méter hosszú és 6,6 méter széles szabályos - három nyílásos - kőhíd igen időtálló anyagból készült, Egy része bujáki mészkőből, a jégtörő pillérek és a korlát fedőkövei pedig a romhányi vagy salgótarjáni kőbányából ide került vörös homokkőből készültek.

Az új híd 1833-ban készült el, legalábbis ez az évszám van belevésve, s egészen 1867-ig számtalan ember és kocsi haladt át rajta, mivel a XIXI. század második feléig több jelentős felvidéki várost ez az út kötött össze - Aszódon keresztül - Pesttel. Az iparosodásnak viszont már nem igazán tudott útjába állni ez az egyébként szép híd, a a zagyva-völgyi vasút megépítésével szerepe jelentősen csökkent. hehalomkohid03_matyiasz.JPG

Fotó: matyiász

Egyszer még ugyan felélesztették álmából 1930-ban, amikor a trianoni békeszerződés miatt a vasutat is vissza kellett fejleszteni egy szakaszon, ez pedig együtt járt azzal, hogy felújították a hidat, hogy ezen keresztül oldják meg a tömegközlekedést, ahogy korábban is tették. Az pedig óriási szerencse, hogy változatlan nagyjából formában láthatjuk ma is, mivel a második világháború idején a visszavonuló német csapatok több tucat - a héhalmihoz hasonló - klasszicista hidat robbanttak fel, ezzel tüntetve el a régmúlt páratlan emlékeit.

A kőhíd 1962 óta áll műemléki védettség alatt, azóta nincs rajta forgalom, mert mellé új híd épült. S bár napjainkban elhanyagolt állapota miatt egész léte veszélyben került, azért reméljük, sokáig fog még a megye egyik legkülönlegesebb műemlékei közé tartozni ez a háromnyílású kőhid a Bér-patak felett.

Kiemelt kép: wikipedia

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!