Különleges Ádvent Felsőpetényben

adventfelsopeteny01.JPGAz ünnepi készülődés új és gyönyörű formáját honosították meg a Nógrád megyei településen, amely egyben szép közösségi élményt is jelent mindenki számára!

A történetünk…

2017 januárjában jött az ötlet egy élő ádventi naptár kialakítására, melynek ötletét az interneten láttuk. Utánajártunk, hogy hogyan is működik ez, honnan származik az ötlet, miként működhetne a mi falunkban, az itt élő emberek hozzáállásával stb.

Amit sikerült kideríteni, hogy Svédországból, Stockholmból ered az ötlet, ahol az óvárosban üzletek, kisvállalkozók, magánszemélyek és művészek ablakai nyíltak ki egy-egy napon, akik az érdeklődőket 15 perces előadással szórakoztatták. Illetve Angliában is elterjedt néhány településen, de ott csupán a különböző kreatív díszítésekkel lepték meg a járókelőket. Sok helyen ehhez térkép, vagy valamilyen rejtvénysorozat készült, ami alapján lehetett keresgélni a napi új ablakot. Magyarországi példákban csupán olyat találtunk, hogy az ablakokban megjelennek az adott számok és a lakók egyénileg felkereshetik azokat. De találtunk egy beszámolót, miszerint az egyik lakó meg is vendégelte a keresőket az udvarán némi meleg itallal és karácsonyi süteményekkel.

Ezek alapján meghirdettük nálunk is. Kitűztünk egy napot november vége felé, amikor összegyűltek a vállalkozó kedvű anyukák és kihúztuk a számokat. Természetesen a húzott szám titok maradt mindvégig, mert ösztönzésként egy játékot találtunk ki az estékre miszerint, aki elsőként lefényképezi és feltölti a facebookra az aznapi ablakot, az apró ajándékokat nyerhet.

adventfelsopeteny02.JPGA nyeremények

Azoknak, akik számot húztak mondtuk, hogy ha van kedvük, akkor készülhetnek a keresők számára meglepetésekkel, de ez egyáltalán nem kötelező, hiszen a lényeg nem ez lesz. Illetve meghirdettük, hogy akinek nincsen kedve egyedül „bóklászni”, az csatlakozhat másokhoz a dombtetőn.

adventfelsopeteny03.JPGdec. 11. csoportkép

Azt tudtuk, hogy a felsőpetényi lakosok között nagyon sokan nyitottak és bevállalósok, így nem féltünk attól, hogy nem lesznek érdeklődők… de arra, ami végül ebből kialakult a legvadabb álmainkban sem gondoltunk!
Az első esti ablak tulajdonos, kedves gesztusként útnak indított egy szép kis lámpást, mely a szeretet lángját szimbolizálja és kérte, hogy minden este cseréljen gazdát egészen karácsonyig. A számot húzók közül pedig mindenki gyönyörűen kidíszítette az ablakát és mindenki megvendégelte a fénykeresőket a kapujában, a teraszán vagy az utcán.

adventfelsopeteny04.JPG2017-es év ádventi ablakai Felsőpetényben

Így minden egyes este volt: meleg tea, forralt bor, néhol forrócsoki és pálinka, vagy éppen kolbász; sütemények, szaloncukor, mindenféle kézzel készített apró ajándék emlékbe, halk zene, gyertyafény. De volt, aki egy kis irodalmi kávézót rendezett be a házánál lévő buszmegállóban, ahol felolvasott egy mesét majd beszélgetést kezdeményezett arról, hogy kinek mit jelent a szeretet és a karácsony.

adventfelsopeteny05.jpgVendégfogadás

adventfelsopeteny06.JPGApró ajándékok mindenkinek

De ami a legcsodálatosabb volt az egészben, hogy végül minden egyes este 40-50 fős létszámmal indultunk útnak, hogy megkeressük a fényt együtt, és senki nem akart külön sétálgatni. Egy kb 500 fős lakosságú faluban ez óriási! Minden nap volt új arc a csapatban, úgy számoltuk, hogy nagyjából 70 főt sikerült megmozgatnunk. Igazi közösségi élménnyé vált, aminek hatalmas ereje volt.

adventfelsopeteny07.JPGVendégfogadás hóesésben, zenével, gőzölgő italokkal az utca közepén

Végül Szenteste a 24-es szám kis falunk mindhárom templomának ablakában egyszerre jelent meg, a katolikus és evangélikus templomokban, illetve a baptista imaházban. Szavakat sem találunk arra, hogy ez mennyire gyönyörű volt.adventfelsopeteny08.JPG

Akkor így foglaltuk össze: "Csendesedj el Jelenlétem Világosságában, miközben Szeretetemet közlöm veled." Minden nap, miután megtaláltuk a fényt és hazaértünk, elcsendesülünk, mert valami megfoghatatlan melegséget érzünk, ami boldogsággal tölt el. Minden nap egy új fényt keresünk, az Ő jelenlétének világosságát. Minden nap, amikor együtt megmozdulunk, hatalmas szeretetet élünk át, amit egymás felé közvetítünk, ami Istentől jön, ami közöttünk van. Kedves fény keresők! Minden elképzelésünket felülmúlta az, ami ezeken az estéken történik, amit minden este újra és újra átélünk. Napról-napra megtaláljuk az új Fényt, amely egyre fényeseben tündököl estéről-estére!adventfelsopeteny01.JPG

Utolsó este a vendéglátó mindenki számára lehetővé tette, hogy haza vigye a keresett fényt. Gyönyörű látvány volt, ahogy a sötétben 50 ember, mécsessel a kezében indul útnak.

Természetesen idén is elindult, már túl vagyunk az első estén, amin közel 60 ember vett részt, köztük új részvevőkkel.

A tavalyi évi Ádventről ezen az oldalon lehet találni még több szép képet, az idei szép eseményről pedig itt tudhattok meg többet!

Köszönjük az írást és a fotókat a felsőpetényi Ádvent szervezőinek!