Nógrádi legendák - A kámori boszorkány

kamor181206.JPGVan úgy, hogy az ismeretlenség gyanakvást szül, ám nagy meglepetések érhetik azokat néha, akik ennek a dolognak a végére akarnak járni.

A múlt század elejének egyik mondája megyénkben egy idős asszonyhoz fűződik, akiről sokan úgy vélték, hogy ő maga bizony boszorkány lehet.

A monda alapja egy idős asszony volt, aki Kámor határában lakott valamikor. Magának való volt, az emberek nem igen tudtak róla semmit igazán, mivel ugyan látták tevékenykedni a kertjében, de amikor valaki közeledett, az öregasszony berohant a házba, mintsem, hogy bárkivel is szóba álljon.

Hogy-hogy nem egy idő után arra jutottak a községbeliek, hogy bizony ez az idős asszony boszorkány, és kérték az előljárókat, hogy tegyenek már valamit, mert ők bizony nem akarnak egy helyen élni egy sötét fondorlatokkal rendelkező emberrel.

Mit volt, mit tenni az előljáról elindultak az öregasszonyhoz nem kis félelemmel, ám amikor az meglátta az érkezőket, azonnal berohant a házba és magára zárta az ajtót. A zörgetésre és a felszólításokra nem reagát, így betörték az ajtót, de bármennyire is szerették volna megtalálni, sehol sem lelték.

Eredmény nélkül nem mehettek vissza a faluba, hát azt találták ki, biztos, ami biztos, felgyújtják az egész házat. Ahogy pedig álltak ott és nézték, hogy a tűz elemészti a kicsinyke házat, legnagyobb csodálkozásukra a romok között egy alagutat vettek észre, amelyen minden bizonnyal elillant a magának való, és megvádolt idős hölgy.

Azóta is úgy tartja a mondás, valahol még mindig ott rejtőzik kámor boszorkánynak hitt öregasszonya az emberek között.

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!