Ez egy páratlan szépségű környék - Beszélgetés Eresztvény jelenéről és jövőjéről

eresztveny03.jpgAmikor a mozgás öröme és a természet szeretete találkozik egymmással, abból csak jó dolgok születhetnek. Mint amilyen a eresztvényi sípálya, amely évtizedes álomból felébresztve lett ismét a családok egyik kedvenc helye. 

Az eresztvényi sípálya valamikor a Mátra után az ország egyik leghóbiztosabb pályája volt, ám egészen 2017-ig aztán nagy volt a csend és az üresség. Honnan jött az ötlet, hogy újra felélesszék az elhagyott helyet?

- Nevem Tóthmihály Zoltán, azért született meg a fejemben a szánkópálya gondolata, hogy a lakosság, valamint az esetleges idetévedt turisták, ismét élvezhessék a szánkózás örömeit! Legfőbb mozgatórúgója a sport és tenni akarás a városért!

Lássuk, hogyan történt: Elhivatott sportolóként, szinte nap mint, nap sportolok ezen a páratatlan szépségű környéken. Az egyik nap éppen megpihentem a volt sípálya dombja alatt, élveztem a napsütést, amikor megakadt a szemem a területen. Aztán egyszer csak felvillant bennem, hogy anyagiak híján, legalább a sípálya alsó dombját pik- pak rendbe lehet hozni.eresztveny08.jpg

Fotó: tarjanikepek.hu

Egyedül kevés voltam hozzá, így kértem a városvezetés segítségét. Felhívtam Huszár Máté alpolgármester urat és felvázoltam neki az ötlet. A polgármester úr nyitott volt rá, és egy megbeszélt időpontban találkoztunk, megvitattuk a munkamenetet.

Pár napra rá meg is kezdődtek a munkálatok. A városvezetés Közfoglalkoztatási Non- Profit dolgozóival levágatta a füvet, majd kirendelt pár dolgozót, akik a felügyeletem alatt összegereblyézték. A városvezetésen kívül még számos támogatót sikerült szereznem, és amiért még egyszer nagy köszönet nekik!

Pár hétig még alakítottam, egyengettem a pályát, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb állapotban fogadja a szánkózni vágyó családokat. Szerencsére hamar sok hóval köszöntött be a tél. A Salgótarján és környéke segít- TEK facebook oldalamon folyamatosan közzé tettem, hogy ismét szánkózható a régi sípálya! Sőt! Gyermek, családi és apukák- anyukák szánkóversenyeket is meghirdettem, illetve a Spártai Szánkóverseny is kipattant a fejemből, amiről később kiderült, hogy ezt élvezték a legjobban. S láss csodát, ismét élettel teli lett Eresztvény ezen része!

Személyi edzőként nagyon élveztem a versenyek lebonyolítását! Megható volt látni es hallani hogy az apukák és anyukák elmesélték gyermeiknek, hogy régen ők is itt szánkóztak, és ezt az élményt újra átélhették a gyermekeikkel együtt családként! Ahogy figyeltem az embereket észrevettem, hogy legtöbben családdal és kb. 2- 15 éves gyermekekkel érkeztek. Így jutott eszembe, hogy legyen a pálya neve; Családi Szánkópálya!eresztveny01.jpg

Aztán jött a következő ötletem jövőre nézve! A turizmusfejlesztés két alap pillére a környezeti adottságok és a helyi tradíció. Nekünk mindkettő adott! Páratlan szépségű tájjal, rengeteg látnivalóval, salgótarjáni tradíciónk pedig a szalonnasütővas! Csak annyit kell tennünk, hogy mindezt megismertetjük a világgal és újra felvirágzik Salgótarján és környéke!

Nem beszélve arról, hogy munkahelyet teremtünk a helyi lakossák számára megfelelő bérezéssel! Ezt a megoldást várják az ország más részein és külföldön dolgozó salgótarjáni lakosok, akik örömmel visszaköltöznének szülővárosukba! Így hát több alkakommal egyszemélyben megszerveztem és teljes körűen lebonyolitottam egy rendezvénysorozatot; az eresztvényi Nyársalóskenyér Fesztivált szánkóversenyekkel egybekötve.

Megérte az eddig befektetett energia és munka?

- Persze, hogy megérte! Mert attól jobb érzés nincs, mikor ujra boldognak láthatom a kicsiket és felnőtteket egyaránt!

Mi az amivel a szánkózás mellett családostól el lehet tölteni az időt? Milyen programokat, szolgáltatásokat kínálnak?

- Van számos ötletem, milyen szolgáltátasokkal lehetne bőviteni a repertoárt, de egy fecske nem csinál nyarat. Anyagiak hiján egyenlőre abból gazdálkodok amiből tudok, és amihez van tehetségem.- Nulla forintból kihozható családi programok és szánkóversenyek! De bizom abban, hogy támogatásokkal és közösség erejével együtt, a jövőben profi EGÉSZ ÉVES rendezvényhelyszínné tesszük a pálya környékét!

Vannak terveik arra vonatkozólag, hogyan lehet továbbfejleszteni a helyet? Mert ez egy remek lehetőségnek tűnik arra, hogy a város turisztikai élete is felpezsdüljön!eresztveny04.jpg

- Hojojj! De még mennyi! Célom az, hogy Somoskő-Eresztvény-Salgóbánya szakaszát legalább annyira vonzóvá tegyem a turisták számára, mint pl. Szilvásvárad! Sőt! Nyugodtan kijelenthetem, hogy jobb környezeti adottságokkal rendelkezünk, mint Szilvásvárad!

A környezetünk adott, a színvonalának megfelelő turisztikai beruházásokkal és persze profi turizmusmarketinggel az ország egyik leglátogatottabb helyévé tehetjük, és virágoztathatjuk fel Salgótarjánt és környékét! Nagy ámaim vannak, de miért ne? Megfelelő politikai akarattal és lobbival bármit megvalósíthatunk!

Terveim nagyvonalakban;
- Kisvasút Somoskőújfalu mellett Eresztvényig a régi bányászvasút nyomvonalán,

- Eresztvényben a Dornyay menedékház felújítása, lombkorona Sétány a Dornyay- Salgó vára között 1.2 km hosszan a szánkópálya területe mentén és felett, a szánkópálya területét egészéves rendezvényhelyszínné tenni illetve Kalandpark a Közép-Bányánál.

- Salgóbánya; A Geopark Turisztikai Látogató Központot megtöltjük turistákkal, Salgóbánya- Salgó vára parkolólya felé vezető út mentén jobb oldalon 4* Wellnes Szálloda építése, Libegő Salgóvára- Tatár Árok között.

- Somoskő; Rönk Panzió és Étterem a somoskői domb tetetéjén, Somkő és Salgó vára panorámával.

És végül...összekötjük Salgóbánya-Eresztvény-Mátra-Szentkút-Hollókő-Szécsény-Nógrád Gran Kanyon-Ipolytarnórc vonalát, amellyel a turisták számára majd 1 hetes élménytúrát biztosíthatunk!eresztveny06.jpg

Nyáron vagy ha éppen nincs hó, miért érdemes eljönni Eresztvénybe?

- Kirándulni páratlan környékünkre és megismerni, élvezni salgótarjáni tradíciónkat a szalonnasütő vassal sütött "nyársalóskenyeret"!

Hol lehet elérni Önöket azoknak, akik szeretnének többet is megtudni a Családi Szánkópályíáról és Eresztvényről?

- A saját üzemeltetésű Salgótarján és környéke segít- TEK facebook oldalamon minden információ naprakészen elérhető.

Fotók: Salgótarján és környéke segít- TEK

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!