Pazar látvány nyújt Somoskő vára a magasból

somosko_peterstyetak.JPGNem csak lentről elképesztően impozáns ez az egész szépen megmaradt Nógrád megyei vár, de akik ide fellátogatnak, azoknak is csodálatos kilátásban lehet részük!

A vulkáni csúcsra épített Somoskői vár egykoron még Nógrád vármegyéhez tartozott, ma azonban már a magyar-szlovák határ túlfelén található. Valamikor a XIII. század második felében emeltette a Kacsics nemzetség, majd egy időre a rebellis Csák Máté tudhatta magáénak.

Érdekessége a várnak, hogy a török hódoltság idején közel két évtizeden keresztül sikerült megőrizni a hódítóktól, csak 1576-ban tudták bevenni a törökök. A vár jelentőségének elvesztése azonban mégsem hozzájuk kapcsolódik, hanem az 1862-es évben erre portyázó lovasokhoz, akik nemes egyszerűséggel felgyújtották.

A vár - bár Szlovákiában van - szabadon látogatható mindenki számára, s nagyon is ajánlatos ellátogatni ide azoknak, akik szeretik a történelmet és a gyermekkori mesehősöket, mert Somoskő vára pontosan a mesék váraira emlékeztet! Ha pedig feljutunk, akkor különlegesen szép látványban lehet részünk a szlovák és a magyar hegyekre!

Köszönet a videóért John Feher-nek

Kiemel kép: Peter Styeták

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!