Nógrádi legendák - A bujáki vár aranya

bujakivar03_bujak_hu.jpgAz egykor szebb napokat is látott várról sokan úgy tartják, hogy titkos alagutat építettek hozzá akkori lakói, ám nem ez az egyetlen mendemonda az erősséggel kapcsolatban.

Kétségtelen, hogy Buják várának leghíresebb története az az alagút, amely a szájhagyomány szerint úgy szól, egy alagút kötötte össze a szomszédos ecsegi és szandai várakkal. Erre a mai napig ugyan semmiféle bizonyítékot nem találtak, egy másikra sem, amelyben viszont temérdek arany szerepel.bujakivar02_cserhati_naturpark.jpg

Fotó: Cserháti Naturpark

E monda szerint egyszer egy szegény asszony és gyermeke éppen fát gyűjtött magának a bujáki várnál a szentestén, s mivel rájuk esteledett úgy döntöttek itt húzzák meg magukat reggelig. Amikor azonban megkondultak a harangok egy ajtó nyílt ki számukra, amely egy olyan terembe vezette be őket, ami telis-tele volt aranyakkal és drágakövekkel. 

Amíg az asszony ki-be rohangált, hogy a lehető legtöbb kincset összegyűjtse, addig a gyerek a drágakövekkel játszadozott békésen. Egy alkalommal, amikor kiszalad az aranyakkal az asszony, az ajtó becsukódott, és bármit is csinált, az többet nem nyílt ki.bujkivar190205.jpg

Fotó: varak.hu

Szegény igen nagy búnak eresztette a fejét, nap-nap után ment vissza arra a helyre, ahol az ajtó magába zárta gyermekét. Így ment ez egészen a következő szenteséig, amikor is a misére harangozva megint megnyílt az ajtó ismét, ahonnan - csodák-csodájára - gyermeke ugyanott játszott, ahol annak idején hagyta.

De az asszonyt akkor már nem érdekelte a kincs vitte magával csemetéjét, nem foglalkozott többet sem az aranyakkal. Mások persze annál inkább szerették volna megtalálni, de ők is hiába is keresték . . .

Kiemelt kép: bujak.hu

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!