Ünnepek palóc édessége a kazári ferentő

ferento.jpgHívhatnánk guba kalácsnak is ezt az eledelt, ám akárhogy csűrjük-csavarjuk (mert, hogy fogjuk), egy a lényeg, egyszerű és nagyon finom eledel.

A ferentő tipikusan egy palóc étel. Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, valójában  milyen étel is, azt mondhatnánk, hogy egy csigaformájú kalács, ami aztán gubává válik!

A kazári ferentőt, melyet a "Kazári ízek" kiadványban találtunk meg Telek Balázsné receptje alapján, ünnepeken és lakodalmak alkalmával fogyasztották szívesen, s igazából nnem más, mint egy csiga formára összetekert kalács, amit sütés után forró cukros vízzel megöntöttek, mézzel, mákkal meghintve fogyasztottak.

Elkészítése, azoknak számára, akik a konyhában sürgölődést nem kínnak, hanem kreativitásnak élik meg, nagyon egyszerű, de "kezdők" számára sem egy nehéz feladat, főleg, ha bezsebelhetik utána az elismerést!:-)

A ferentőnek számos változatát lehet megtalálni a neten, mi azonban maradunk az eredeti receptnél, azaz Telek Balázsné kazári ferentőjénél, ezt közöljük alább!

A hozzávalókból kb. 60 db. sütemény lesz.

Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
pici só
ízlés szerint cukor
3 dkg élesztõ
3 dl olaj
1 l tej (körülbelül)
3 db tojás

A kisült ferentõ tetejére:
30 dkg mák (dió is lehet)
0,5 l tej
3 csomag vaníliás cukor
0,5 kg porcukor

A lisztet, sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben felfuttatott élesztõt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk Amíg a tészta kel, a mákot ledaráljuk. 

Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipóból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk, és föltekerjük, mint a darázsfészket, úgy, hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen.

Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákban és porcukorral megszórjuk.

Kiemelt kép: palocprovence.blogspot.com

Ha tetszik a cikk, kövess minket a Facebookon is!