Nógrád megye 10 legszebb kastélya
2021. november 25. írta: Bartha.Tibor

Nógrád megye 10 legszebb kastélya

kas09.jpgAz erdőkkel teli hegyes-dombos megye tökéletes terepe volt régen a főúri kastélyok építésének.

Ezek a hatalmas épületek pedig mind a mai napig ékességei Nógrád megyének. Közülük most 10 gyönyörű kastélyt mutatunk be.

1.Alsópetény - Prónay kastély
Az alsópetényi Prónay-kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Az eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, a család kihalásával Prónay-tulajdonba került. Jelenlegi hivatalos neve Gyurcsányi–Prónay-kastély; három épülete áll.kas01.JPGFotó: ostrovok.hu

2.Bátonyterenye-Kisterenye - Gyürky-Solymossy kastély
A kisterenyei 13 hektáros Gyürky–Solymossy-kastély 1790-ben épült, késő barokk stílusú, egyemeletes, két hagymakupolás, zsindellyel fedett, saroktornyos kastély. 13 hektáros ősparkja természetvédelmi terület.
kas02.jpgFotó: batonyterenye.kornyeke.hu

3.Bercel - Kállay kastély
A délnémet neogót stílusú épület 1890-ben nyerte el végleges formáját. Ezzel az évszámmal azonban a településen utolsóként épült kastély lett. 1906-ban Kállay Béniné Bethlen Vilma vásárolta meg, aki a híres Kállay Benjamin özvegye volt. Halála után két lánya 1945-ben díjtalanul felajánlotta a kastélyt a falunak.
kas03.jpgFotó: kastelyok.com

4.Csitár-Nógrádgárdony - Majláth kastély
Klasszicista stílusú emeletes kastély, melyet Hubert József építész terve alapján Gróf Majláth István Géza építtette 1894-ben. A II. világháború után a államosított kastélyt úttörőüdülőként hasznosították, az 1960-as évektől Tüdőbeteg Intézetet helyeztek el benne. Parkja nagyon szép, felüdülést jelent az itt lakóknak.
kas04.JPGFotó: kastelyszanatorium.ecom-test.com

5.Erdőtarcsa - Szentmiklóssy-Kubinyi kastély
A kastélyt a gömöri Szentmiklóssy család építtette a 18. század második felében (valamikor 1750 és 1770 között). A kastélyban utoljára a Kubinyi család lakott, majd a második világháború után a falu iskoláját helyezték el benne. Az épületet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állíttatta helyre pihenő- és alkotóháznak.
kas05.JPGFotó: wikipedia

6.Felsőpetény - Almásy kastély
A község legfontosabb épülete a település külterületén álló, 1902-ben épült volt Almásy-kastély. A kastély utolsó tulajdonosa Gróf Almásy Imre volt, felesége Széchenyi Antoinette. 1956. október 30. és november 2. között itt tartották házi őrizetben Mindszenty József bíboros, esztergomi érseket. Emlékét a kastély falán elhelyezett emléktábla őrzi.
kas06.jpgFotó: kastelyok.com

7.Nézsa - Reviczky kastély
A kastély építését 1740-es években Klobusitzky István kezdte, majd 1896-ban a millenniumi évben Blaskovich Miklós földesúr emeletet és két toronyszobát építtetett rá. A kastélyhoz a község területein majorság ill. gazdasági helyiségek, istállók tartoztak. Az utolsó tulajdonosa után a helybéliek "Reviczky-féle" kastélynak hívják.
kas07.jpgFotó: nezsa.hu

8.Szécsény - Forgách kastély
A kastély a magyar vidéki barokk építészet értékes emléke. a középkori várkastély 1456-ban már állt. A mai barokk kastélyt a Forgách család 1753-1763 táján építtette. Az uradalom 1846-ig maradt a család kezén, akkor Pulszky Ferenc vette meg Szécsényt a kastéllyal együtt. Utolsó tulajdonosa, báró Kisfaludi Lipthay Béla jelképes összegért adta el a Magyar Államnak, jelenleg a Kubinyi Ferenc Múzeum használja. Parkja, amelyet az 1800-as évek környékén létesítettek 1975 óta természetvédelmi terület.
kas08.jpgFotó: Cöni

9.Szirák - Teleki-Degenfeld kastély
Az épületet Királyfalvi Roth Tamás és felesége Wattay Borbála emelték, 1748-ban. Építését követően háborús tűzvész romba döntötte. 1762-ben a kastély a Teleki család tulajdonába. A kastély a II. Világháború utáni évtizedekben a gazdátlanságnak áldozatul esve rohamos pusztulásnak indult. Az egykori Roth–Teleki-Degenfeld kastély a legszebb barokk kastélyok közé tartozik, ami 1985-től három csillagos, 1998-tól pedig négy csillagos szállodaként működik 2002-től a Forever Resorts nemzetközi üdülési láncolatának tagja.
kas09.jpgFotó: kastelyszirak.hu

10.Pásztó-Mátrakeresztes - Szohner vadászkastély
Az épület a XX. század elején, feltehetően 1905 és 1910 között épült, idősebb Dr. Szohner Lajos budapesti ügyvéd megbízásából, vadászkastély céljára.
kas091.jpgFotó: templomvolgy.hu

Források: wikipedia, kastelyok.com, nezsa.hu

Ha tetszik a cikk kövess minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nogradmegye.blog.hu/api/trackback/id/tr4316764940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása